Hero image skin

Blog

What the * is Patchouli?

Er zijn ontelbaar veel geurnoten die gebruikt worden als geurnoot. Van rozen tot aan lavendel, van kaneel tot aan vanille, en zo kunnen we nog uren doorgaan. Geurnoten zoals deze herkennen de meesten: je weet in welke geurfamilie de geurnoot thuis hoort (bloemen, kruiden, etc.) én waar het naar ruikt. Naast deze bekende geurnoten zijn er ook veel geurnoten die minder voor de hand liggend zijn. Je hebt er wel eens van gehoord, maar waar het naar ruikt, is een raadsel. De naam zegt niet veel en je weet ook zo 1, 2, 3 niet waar de geurnoot precies afkomstig van is. Denk aan ozonisch, muskus, benzoïne... In de reeks 'Vage geurnoten' lichten we telkens één vaag geurnoot uit.


Wat is patchouli?

Patchouli is een kruid met donzige, groene bladeren en witte bloemen met een paarse waas. Patchouli behoort tot de munt familie en daarom zijn de bladeren erg geurig. De bladeren worden dan ook gebruikt om olie uit de patchouli plant te extraheren. Deze olie is de basis voor het beroemde parfumingrediënt patchouli. De struik groeit het best in tropische klimaten en is afkomstig uit Indonesië. In de jaren '60 en '70 werd patchouli ontzettend populair in parfums. Tegenwoordig vind je patchouli vooral in chypre, houtachtige en oriëntaalse parfums. Dit ingrediënt geeft parfums een luxe gevoel met een diepe sensualiteit.

Hoe wordt patchouli omgezet tot geurnoot?

Door de geurige patchouli bladeren te drogen en te destilleren met stoom wordt patchouli olie verkregen. Het element in patchouli dat voor een belangrijk deel de specifieke geur bepaald, is patchoulol. Deze fractie van patchouli gebruiken parfumeurs in parfums. Patchouli olie kan net als wijn worden gerijpt om de geur te bepalen. Na een lange rijping heeft de olie een veel dieper, fruitigere en donkere aroma. Jonge patchouli olie is groener en minder complex.

Hoe ruikt patchouli?

Patchouli als geurnoot ruikt gronderig en houtachtig. Het doet denken aan groene bladeren en natte aarde. Ook kan je zoete en leerachtige noten ervaren. Patchouli heeft een donker, diep en sensueel karakter. Deze geurnoot reageert sterk op andere geurnoten. Als patchouli in een parfum bijvoorbeeld met vanille wordt gecombineerd, krijgt het parfum al gauw een warm en kruidig karakter. Het is dan ook een basisnoot voor veel succesvolle gourmand parfums, zoals Angel van Thierry Mugler.

Parfums met patchouli


Mannelijk


Vrouwelijk


Unisex