Hero image skin

Blog

What the * is Amber?

Er zijn ontelbaar veel geurnoten die gebruikt worden als parfumingrediënt. Van rozen tot aan lavendel, van kaneel tot aan vanille, en zo kunnen we nog uren doorgaan. Geurnoten zoals deze herkennen de meesten: je weet in welke geurfamilie het ingrediënt thuis hoort (bloemen, kruiden, etc.) én waar het naar ruikt. Naast deze bekende geurnoten zijn er ook veel parfumingrediënten die minder voor de hand liggend zijn. Je hebt er wel eens van gehoord, maar waar het naar ruikt, is een raadsel. De naam zegt niet veel en je weet ook zo 1, 2, 3 niet waar de geurnoot precies afkomstig van is. Denk aan ozonisch, bergamot, benzoë, musk... In de reeks 'Vage parfumingrediënten' lichten we telkens één vaag parfumingrediënt uit. Deze keer: Amber.


Wat is Amber?

Amber is een fossiele hars afkomstig van de boomsoort Pinus Succinifera, een prehistorische naaldboom. De hars die door de bomen afgescheiden werd en door de loop van jaren versteende, wordt barnsteen of amber genoemd. Vroeger, in de prehistorie, werd amber door vele culturen geliefd vanwege haar gouden kleur. Amber is zacht en daarom makkelijk te bewerken. Het werd gebruikt om kralen, sieraden of beeldjes van te maken. Sommigen gebruikten het zelfs als betaalmiddel. De kleur van amber kan variëren van goud bruin tot aan oranje, geel, rood, groen, bruin en wit.

image
image


Amber als parfumingrediënt

In de parfumerie is amber een "fantasie" geurnoot. Amber als parfum ingrediënt is namelijk niet afkomstig van de harssoort amber, maar geïnspireerd op de gouden kleur en schittering van de hars. Het is eigenlijk een basisnoot gecreëerd uit een mix van balsems of harssoorten, zoals labdanum, benzoë, vanille, styrax of spar. De meest gebruikte combinatie is vanille en twee harssoorten; labdanum en benzoë. De harssoort amber zelf is dus géén parfum ingrediënt. Het is een fictieve geurnoot geïnspireerd op de hars.


Waar ruikt Amber naar?

Amber als parfumingrediënt ruikt zoet, harsachtig, intiem en warm. Het is een poederachtige noot, soms ietwat houtachtig en kan een citrus ondertoon hebben. Amber is een standaard Oosterse noot. Het is een rijke, volle geur die erg herkenbaar is in een parfum. Omdat dit pafumingredient langdurige ruikbaar is, is amber een typische basisnoot in parfums.


Parfums met Amber

Feminine


Masculine


Unisex